Wat is deze raadperiode tot heden bereikt?

het PAB heeft aandacht gevraagd voor en/of heeft met de volgende plannen ingestemd:

Vanaf september 2022 t/m heden

  1. Het PAB blijft aandacht vragen voor de (kwetsbare) ouderen en de ouderenzorg.
  2. Hetzelfde geldt voor de jeugd en jeugdzorg. Activiteiten, sport, buurthuizen, preventief optreden om de jeugd buiten de criminele wereld te houden, afbakenen jeugdzorg (wat behoort tot de normale tegenslagen bij het opvoeden en wat valt echt onder jeugdzorg?), de financiën voor de jeugdzorg. Het PAB doet mee in een jeugdklankbordgroep om mee te denken over de oplossingen.
  3. Goed openbaar vervoer. Naast QBuzz en Blue Amigo, waar de provincie verantwoordelijk voor is, zijn er ook de Drecht- en Wijkhopper. Het laatste valt onder de SDD.
    Het WMO-vervoer kan in vele opzichten beter.
  4. Alert zijn bij het invoeren van een warmtenet. In enkele steden zijn vooral huurders met extra hoge kosten geconfronteerd.
  5. Het PAB staat voor een realistische begroting. Alleen plannen opnemen die betaalbaar zijn. Bij de genoemde doelstellingen en maatregelen moet ook vermeld worden hoe bij de plannen gemeten kan worden hoe de voortgang verloopt en hoe het financieel in werkelijkheid gaat uitpakken.
  6. Hoe staat het met het actieplan wonen en zorg en aandacht voor mensen met dementie?
  7. Geluidsoverlast Merwedebrug: mogelijkheden in beeld brengen om de geluidsoverlast te verminderen door nogmaals naar het brugdek te kijken (RWS), mogelijkheden onderzoeken om op het deel van de N3 dat vlak langs onze woonwijken loopt en op de brug om de maximumsnelheid te verlagen naar bijvoorbeeld 60 of 50 km (Provincie/RWS), de resultaten daarvan terug te koppelen naar de raad. 
  8. Het PAB blijft aandacht vragen voor een calamiteitendoorgang op de N3.
  9. Winkelopenstelling op zondag nog een keer uitleggen waarom het PAB deze aanpak steunt.
  10. Een vraag over de bescherming van bewoners van de voormalige aanleunwoningen in zowel Schooldwarsstraat alsook Badhuisstraat bij calamiteiten.
  11. Het PAB stemde in met het vrijmaken van 600.000 euro voor extra bestrijding energiearmoede.
  12. Verenigingen die door de coronacrisis en/of door de energiecrisis in financiële problemen zijn gekomen, moeten met maatwerk geholpen worden. Het PAB is er niet voor om alle subsidies zonder meer te verhogen.
  13. Het PAB heeft ingestemd met de aanpassingen binnen het minimabeleid. Het gevolg is dat grotere groepen van inwoners in aanmerking komen voor financiële ondersteuning.
  14. Hetzelfde geldt voor de herijking van de schuldhulpverlening.
  15. Het PAB heeft met diverse bouwplannen ingestemd. Het PAB constateert dat Papendrecht met een bevolkingsdichtheid van ruim 3400 personen per km2 (het dichtstbevolkt in onze regio: Rotterdam 3040 per km2, Dordrecht 1570 km2) geen ruimte heeft om zo te bouwen dat niemand van onze inwoners daar wat van merkt. Het bezwaar maken voert soms te ver.
  16. Woningen voor starters zijn hard nodig.
  17. Meegewerkt aan het vaststellen van het Integraal veiligheidsplan: huiselijk geweld bestrijden, wijken met extra problemen multidisciplinair aanpakken, beter en meer toezicht, verkeersveiligheid, handhaving, ondermijning, preventie voor repressie, jeugdcriminaliteit (relatief hoog in ZHZ).
  18. Alert zijn en blijven m.b.t. de afspraken over niet bouwen in het groen, niet in parken, niet boven de A15.
  19. Het PAB heeft het college meer tijd gegeven, indien nodig, om de duurzaamheidsplannen te verwezenlijken. Onder andere door de voortgang in de techniek en nieuwe wetenschappelijke vindingen kan te snel willen gaan, duurder of minder efficiënt uitpakken.
  20. Het PAB is voor meer samenwerking met de gemeenten in de Alblasserwaard.
  21. In 2013 is een motie van het PAB aangenomen om geen windturbines in onze gemeente te plaatsen. Dit is nu actueler dan ooit.
  22. Het PAB wil het inhuren van medewerkers aan banden leggen. Liever d.m.v. scholing, betere arbeidsvoorwaarden e.d. mensen in dienst nemen.
  23. Het Fokkerdossier: naast de positieve zaken heeft het PAB zich ook gebogen over het probleem van veel werknemers in korte tijd erbij in Papendrecht. Vooral de verkeersoverlast en de parkeeroverlast houden ons bezig. Het PAB heeft een motie ingediend (en is aangenomen) om een deel van de parkeeroverlast aan te pakken door extra parkeerplaatsen in onze parkeergarages aan Fokker te verhuren.
    Met een gedeeltelijke toewijzing van huuropbrengsten aan de Bedrijveninvesteringszone Centrum Papendrecht.
  24. Ingestemd met het vastgoed- en accommodatiebeleid. Ook met het integraal huisvestingsplan.
  25. Mede door het PAB is een motie aangenomen om i.p.v. 5% van de panden in een quoteringsgebied toestaan dat maximaal 2% van de panden aldaar omgevormd worden tot woonruimte voor onzelfstandig wonen (4 arbeidsmigranten bijvoorbeeld).
  26. Motie aangenomen met de oproep om tijdelijke logeerruimten te creëren voor revalideren. Een alleenstaande die na een ziekenhuisbehandeling nog niet instaat is om weer geheel zelfstandig in de eigen woning te zijn.
  27. Aandacht gevraagd voor een reservering van een plaats in een verzorgingshuis voor mantelzorgontvangers, waar ze 1 of 2 weken kunnen verblijven om mantelzorgers te ontlasten.
  28. Actie ondernemen gevraagd voor de oprichting van huiskamers in de buurt waar mensen kunnen mee-eten om eenzaamheid te voorkomen. Gebruikmakend van subsidies.
  29. Motie aangenomen met de oproep om de subsidie aan het Oranjecomité in evenwicht te brengen met de stijgende kosten, zodat er toch geld overblijft om voor de inwoners activiteiten te organiseren.
  30. Motie aangenomen met de oproep om meer visplekken te regelen en/of bestaande visplekken zo te onderhouden dat het daadwerkelijk voor vissers geschikte plekken blijven.
  31. Het PAB heeft meegewerkt aan het organiseren van een eindejaarsfeest met een vuurwerkshow. Toch leefde bij het PAB de wens om het geld van de vuurwerkshow te besteden aan extra handhaving in de maanden oktober, november en december om de overlast van (illegaal) vuurwerk te beperken. Mens en dier ondervinden in deze drie maanden heel veel overlast.
  32. Inzake het mobiliteitsplan is het PAB alert op het zonder meer beknotten van het eigen autogebruik. Bij doorgaande wegen is de voorrang van fietsers op rotondes niet altijd de beste oplossing.
  33. De motie van het PAB om meer 30 km zones is met slechts één stem tegen aangenomen.
  34. Het PAB steunt de Visie op wonen, zorg en senioren.
  35. Het PAB steunt een uitbreiding van het Odensehuis.
  36. Het PAB steunt een motie om te monitoren hoe de nieuwe afvalstoffenheffingsprocedure voor verschillende doelgroepen uitpakt. Het PAB heeft transparant gemaakt dat de nieuwe afvalstoffenheffingsprocedure niet te veergelijken is met de jaarlijkse verhoging van de afvalstoffenheffing. Het is aan de inwoners zelf of men dit jaar (2024) wel/niet duurder uit is dan vorig jaar.
  37. Ons standpunt over de invoering van 5G.
  38. Budget toegekend voor het eerder uitvoeren van verkeersmaatregelen uit het mobiliteitsplan. Dit mede door de ontstane extra verkeersoverlast van omwonenden door de uitbreiding van Fokker/GKN.
  39. Gevraagd om de effectindicatoren aan te vullen in het uitvoeringsplan veiligheid.
  40. Het PAB blijft aandacht vragen voor het (niet door het PAB gewenst) mogelijk plaatsen van windturbines in de Molenlanden vlak bij de grens met Papendrecht.
  41. Het PAB blijft aandacht vragen voor de negatieve gevolgen voor het Werelderfgoed Kinderdijk als daar windturbines geplaatst gaan worden.
  42. Bij het meerjarenplan van de Dienst Gezondheid en Jeugd heeft het PAB laten opnemen dat er beleid en middelen komen om effectiever fraude van de zorgaanbieders/zorgverleners aan te pakken.
    Er komt telkens meer informatie over deze fraude. Het wordt daarbij duidelijk dat de verschillende instanties er in feite niets aan doen.
  43. Bij het meerjarenplan van de Dienst Gezondheid en Jeugd heeft het PAB mede geholpen om in dit plan op te nemen dat er met meer ambitie gewerkt moet worden aan het weer op peil brengen van de vaccinatiegraad.
  44. Het PAB stemde in met motie tot het opstellen van plan van aanpak om het huiselijk geweld en kindermishandeling te verminderen.
  45. Het PAB heeft ingestemd met het opknappen van het monument watersnoodramp aan Het Weense plein.
  46. De kosten voor de consument als deze worden aangesloten op een warmtenet zijn niet transparant. Het lijkt erop dat de werkwijze in Nederland ertoe leidt dat de kosten de pan uit kunnen rijzen. De warmtekosten per eenheid zijn bijvoorbeeld in ons land gemiddeld 66 euro, maar in Denemarken 31 euro. Dat is vooral het gevolg van de versnippering van aanbieders en het feit dat je als consument niet zelf een aanbieder kunt kiezen.
  47. Het PAB wil de panden in de gemeenten vergroenen. Te beginnen met de panden van de gemeente. Meer groen rondom de panden van de gemeente. Mogelijk ook gevels vergroenen. De gemeente moet een voorbeeld zijn voor de inwoners. Hopelijk gaan de inwoners zonder dwang hun tuinen minder verstenen.
  48. Het PAB steunt de Visie op wonen, steunen van en zorg voor senioren. Met vaststelling van de visie stelt de raad het kader en koers vast op basis waarvan we met partners een concrete actieagenda kunnen formuleren, om Papendrechtse senioren (zoveel als mogelijk) in hun eigen vertrouwde omgeving (zelfstandig) oud te laten worden met een goede kwaliteit van leven.
  49. Het PAB stemde voor een Amendement bij het Mobiliteitsplan in verband met de Toegankelijkheid voor mensen met een beperking.
    Ook voor de motie Veilige fietsoversteekplaats Scheidingslaan-Veerweg-Vondellaan.
  50. De motie van het PAB waarin het onderstaande gevraagd is, is aangenomen.
    Het PAB vraagt het college:
    •          Naast duidelijker borden ook op de weg of straat zelf met onderhoudsvriendelijke witte stenen in de 30 km zones de maximumsnelheid aan te (laten) geven;
    •          In woonerven naast het bekende rechthoekige blauwe bord ook een aanduiding te laten plaatsen met de maximumsnelheid waaraan men zich in een woonerf dient te houden (stapvoets, maar dat is kennelijk 15 km/uur);
    •          In woonerven bestaande uit meerdere straten een herhaling (herhalingen) van de aanduiding woonerf geplaatst wordt (worden).
  51. De motie van het PAB over het verbeteren van de informatievoorziening over het duurzaamheidsbeleid, is aangenomen. In het verlengde hiervan steunt het PAB de (aangenomen) motie Vernieuwing Dashboard Duurzaamheidsbeleid.
  52. Het PAB steunt de begroting 2024-2028 waarbij het PAB het volgende (aangenomen) amendement mede ingediend heeft:
    De Programmabegroting 2024 vast te stellen met als toevoeging: €37.365 ter beschikking te stellen voor aanvullende subsidie in 2024 voor het Odensehuis Papendrecht, aanvullend op het subsidieplafond dat bij de Perspectiefnota dit jaar is vastgesteld en de kosten te dekken uit het positieve begrotingssaldo 2024.
    Het PAB steunt bij deze begroting ook de motie waarbij het college verzocht wordt:
    -Over 2024 de totale hoeveelheid restafval van Papendrechters, alsook de totale hoeveelheid restafval per type huishouden én de gemiddelde kosten per huishoudtype in kaart te brengen;
    -Aan te geven hoe de kosten, per type huishouden (gemiddeld) zijn opgebouwd over 2024;
    -De gemeentelijke kosten, bedragende € 1.859.684, op alle te beïnvloeden aspecten tegen het licht te houden en aan te geven, waar voor de inwoner de kosten beperkt kunnen worden;
    -Bij bespreking van dit onderwerp met HVC, de vraag mee te nemen hoe de kosten (voor inwoners) zo laag mogelijk gehouden kunnen worden;
    -Het totaal aan ingewonnen informatie te voorzien van technische duiding en ter bespreking aan de raad aan te bieden september 2025.
  53. Het PAB (na diverse eerdere informele vragen) heeft in het openbaar zorgen uitgesproken over het uitblijven van een passende regeling voor onze Zwerf Afval Pakkers (hierna ZAPpers) over de per 1 januari 2024 van start gaande betaling voor aanbieden van restafval. Het PAB heeft gevraagd om voor de ZAPpers een bij het door de ZAPpers verrichte werk een daarbij passend passenbeleid te voeren. Uiteindelijk is dit tot goed geregeld.
  54. Hoewel het PAB in de raadsperiode 2014-2018 als oppositiepartij gepleit heeft voor nascheiding van het huishoudelijk afval is (na een onderzoek door de gemeente) gekozen voor het systeem dat hier per 1-1-2024 is ingevoerd. Het PAB is akkoord gegaan met dit systeem op grond van het onderzoek (kosten, bereiken doelen aantal kg restafval) en op grond van het feit dat de inwoners in Papendrecht in principe niet duurder uit zijn dan in 2023. Wie thuis het afval goed scheidt, kan zelfs goedkoper uit zijn.
    Het PAB houdt de voortgang van de technieken van nascheiding in de gaten. Mocht er een moment komen dat nascheiding voor de gemeentefinanciën en voor het milieu toch beter is, dan zullen we dat zeker weer onder de aandacht brengen.
  55. Het PAB steunt het raadsvoorstel om in te stemmen met de invulling van de uitbreiding van de samenwerking tussen de gemeente Papendrecht en GKN/Fokker.
    Het door ons mede ingediende amendement is hierbij aangenomen en houdt het volgende in.
    Het raadsvoorstel met 3 beslispunten uitbreiden.
    a. Het college van Papendrecht opdracht te geven, in samenwerking met Fokker en in samenspraak met omwonenden, de korte termijn verkeersveiligheid- en leefbaarheidsmaatregelen (laaghangend fruit) zo veel mogelijk direct uit te voeren.
    b. De korte termijn verkeersveiligheid- en leefbaarheidsmaatregelen (laaghangend fruit) tot een bedrag van maximaal € 75.000, - vooralsnog in zijn geheel te dekken uit de gelden, die Fokker aan de Gemeente Papendrecht uitkeert als gevolg van de kredietverstrekking (beslispunt 2 en 3) vanuit de samenwerking, waarbij het college van Papendrecht de opdracht krijgt om in samenspraak met Fokker te komen tot een redelijke verdeling van de te maken kosten.
    c. Het college van Papendrecht op te dragen om de gemeenteraad over de voortgang van beslispunten 4 t/m 5 uiterlijk tweede kwartaal van 2024 te rapporteren.

    Bij dit raadsvoorstel heeft het PAB ook een motie ingediend.
    Onze motie om tijdelijk parkeerplaatsen in onze parkeergarages aan Fokker te verhuren, is aangenomen. Het mes snijdt aan twee kanten. De leegstaande parkeerplekken leveren de gemeente geld op en de werknemers van Fokker kunnen prettig parkeren.
  56. Het PAB heeft een motie gesteund waarin gevraagd wordt om speeltuinen inclusief te maken (te beginnen in het Vondelpark).
  57. Het PAB heeft het raadsvoorstel gesteund waarin gevraagd is om extra budget om startersleningen te kunnen geven.
    Papendrecht biedt sinds januari 2022 een starterslening aan, aan inwoners om het kopen van hun eerste woning te vergemakkelijken en te stimuleren. De leningen zijn vooral sinds vorig jaar zeer succesvol te noemen. We verwachten dat dit succes zich dit jaar voortzet en dat betekent dat we in de loop van 2024 het plafond bereiken. Om ook dit jaar aan de vraag te voldoen en onze inwoners de starterslening aan te kunnen blijven bieden, is het noodzakelijk het plafond van € 1.000.000 te verhogen met € 500.000 naar € 1.500.000.
  58. In april 2023 heeft het PAB in het vragenkwartier de zorgen geuit over het mogelijk plaatsen van windturbines in de Molenlanden op locaties die het werelderfgoed Molens Kinderdijk aantasten en het woongenot in Papendrechts wijken doet afnemen.
  59. Het PAB heeft het plan gesteund om een Inlooplocatie te bouwen voor de jongeren uit de Kraaihoek.
  60. Voor de uitvoering van het Integraal Huisvestingsplan (schoolgebouwen moeten gerenoveerd worden) is geld nodig. Het PAB heeft ingestemd met het gevraagde budget.
    De schoolgebouwen ondergaan een verduurzaming op energetisch niveau. Door het klimaat op te plussen naar Frisse Scholen klasse B wordt ook voldaan aan een werkzame en gezondere omgeving binnen de in het IHP opgenomen schoolgebouwen. Ook bij die scholen die beperkt worden gerenoveerd of uitgebreid zullen de duurzaamheidseisen van het huidige Bouwbesluit van toepassing zijn en worden toegepast in de uitvoering.
  61. Het PAB steunt het opstellen van een Routekaart jeugd. Hieronder een toelichting.
    Het aantal aanmeldingen voor jeugdhulp is in de afgelopen jaren toegenomen, waarbij ook de complexiteit van de hulpvragen toeneemt. Dit heeft het systeem rond jeugdhulp onder druk gezet, inhoudelijk met betrekking tot complexiteit, organisatorisch door onder andere personeelstekorten, en in financiële zin door stijgende kosten. Met de invoering van de beoogde Hervormingsagenda Jeugd en de daarbij horende bezuinigingen door het rijk zullen de genoemde factoren nog meer van belang worden en bijvoorbeeld de financiële risico’s op de gemeente vergroten. In de routekaart nemen we langs twee lijnen maatregelen om bovengenoemde factoren aan te pakken;
    • We benoemen de maatschappelijke vraagstukken die leiden tot de toename aan hulpvragen. Met een lokale, preventieve aanpak in samenwerking met de lokale partijen brengen we de instroom omlaag. Met de routekaart leggen we de basis voor een breed gedragen lokaal pedagogisch pact voor die preventieve aanpak.
    • We benoemen organisatorische vraagstukken in de jeugdhulp. Met een actieagenda werken we aan het verbeteren van het lokale jeugdteam zodat we meer controle krijgen op de kwaliteit van de jeugdhulp.

    De jeugdzorg kost ons heel veel geld. Het PAB heeft daarom een motie ingediend met de volgende opdrachten aan de verantwoordelijke wethouder.
    · Alle jeugdhulpplannen en -aanpakken meetbaar op te stellen door zoveel mogelijk gebruik te maken van SMART-doelen en hierbij de al aanwezige data te gebruiken;
    · Een systematisch monitoringsysteem te implementeren voor het continu volgen van de voortgang van jeugdhulpprojecten;
     · De gemeenteraad halfjaarlijks te rapporteren over de voortgang, resultaten en eventuele bijsturingen van de jeugdzorgplannen;
    · Te zorgen voor een transparant proces waarbij de bevindingen van de monitoring en evaluaties openbaar toegankelijk zijn voor de gemeenschap.
  62. De jaarwisseling 2023-2024 is met een zogenaamd maatregelen pakket gevierd/uitgevoerd. Het pakket bevat: een vuurwerkshow, een feest voor de jongeren en extra toezicht in de maanden november en december. Het PAB heeft weliswaar hiermee ingestemd, maar alleen om de jongeren een feest te gunnen en dat er sprake is van extra toezicht. Het PAB is geen voorstander van de vuurwerkshow (in korte tijd heel veel geld weg voor een zeer klein aantal lang hiervan kijkers). Het PAB is niet tevreden met extra toezicht in slechts de laatste 2 maanden van het jaar. Het is beter om extra toezicht in het laatste kwartaal te regelen. De overlast van vooral illegaal vuurwerk begint al in oktober (zelfs eerder). Mens en dier hebben 3 maanden lang hier last van.
  63. In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces heeft het PAB de volgende moties gesteund.
    Terughoudend zijn met het verhogen van de lokale lasten, geen windturbines in de Molenlanden dichtbij Papendrechtse wijken, gemeentelijke panden vergroenen (ingediend door het PAB en D66), anoniem solliciteren als onderdeel van het wervingsproces, aandacht voor suïcide-preventie, instellen van een flexpool gepensioneerden voor werken bij de gemeente, de raad goed betrekken bij het opstellen van een bezuinigingscatalogus.